Vinkit vaelluksille - parhaat neuvot aloittelij...

Vinkit vaelluksille - parhaat neuvot aloittelijoille

Vinkit vaelluksille - parhaat neuvot aloittelijoille

Oletko kiinnostunut vaeltamisesta, mutta kokemusta vielä uupuu? Ei hätää! Me keräsimme yhteen parhaat vinkit ensimmäiselle vaellukselle aina varustautumisesta ja pakkaamisesta yöpymiseen ja varusteiden hoitoon.

Lapin vaivaiskoivuiset tunturit. Idän ihana Koli. Saimaan kimalteleva pinta ja saariston piskuiset kalastajakylät. Suomella on vaeltajille paljon tarjottavaa aina kiireestä kantapäähän. Mihin tahansa suuntaatkaan, koti- ja ulkomailla, on aloittelevan retkeilijän hyvä muistaa nämä vinkit vaelluksille!

Suunnittele reittisi huolella

Varsinkin, jos olet ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, on reitin suunnittelu etukäteen tärkeää. Sinun tulee tietää tarkkaan millä aikataululla sinun pitää päästä perille, mitä isompia maamerkkejä matkalta löytyy, mistä vettä on saatavilla ja miten saat yhteyden pelastuspalveluihin, jos hätä iskee. Aloittelija ei nyt varmasti ole heti vaeltamassa Mount Everestin, tai edes Haltin, huipulle, mutta suunnittelu on tärkeämpää kuin arvaatkaan.

Etenkin Suomessa kännykän kartta ja GPS ovat oiva yhdistelmä, jolla selviydyt toki pienistä eksymisistä. Aina kannattaa kuitenkin varautua siihen, että Suomessakaan ei aina, syvimmissä kolkoissa varsinkaan, ole välttämättä kenttää matkapuhelimille. Myöskin nykymaailman perusharmiin, akun loppumiseen, kannattaa varautua. Vaikka osaisitkin arvioida puhelimen akkusi keston, kännykän pitkä altistuminen esimerkiksi pakkaselle saattaa syödä akkua normaalia enemmän. On siis suositeltavaa ottaa mukaan myös kompassi ja kartta sekä opetella niiden käytön perusteet.

Panosta kenkiin

Hyvin istuvat ja kestävät vaelluskengät ovat kaiken A ja O. Tämä ei tietysti tarkoita, että niihin on pakko upottaa tuhansia euroja. Valikoimastamme löydät kaikille budjeteille sopivat ja laadukkaat vaelluskengät. Muista lukea myös Vaeltajankaupan vinkit hyvän kengän valintaan

Kenkää ostaessa kannattaa muistaa, että jalka turpoaa hieman päivän aikana - etenkin rankalla vaelluksella. Kengät kannattaa siis sovittaa iltapäivällä tai illalla, jos vain mahdollista, ja ne kannattaa sisäänajaa hyvin ennen ensimmäistä vaellusta. Näin voit varautua ennakkoon mahdollisiin hiertymiin tai epämukavuuksiin, mitä uuden kengän käyttö voi aiheuttaa.

Vaelluskengän valinnassa kannattaa huomioida myös maasto, missä aikoo vaeltaa. Jos suunnitelmissa on mennä perus polkuja, jämerät ja paksupohjaiset vaelluskengät saattavat olla hieman liikaa ja rasittaa jalkoja turhaan. Kuitenkin jos aiot suunnata vähänkään epätasaisempaan tai kivikkoisempaan maastoon, vaelluskenkien olisi hyvä olla jämäkät ja paksupohjaiset niin, että ne suojaavat jalkaa mm. teräviltä kiviltä ja ehkäisevät nilkan nyrjähtämistä.

Aloit oman kuntosi mukaisesti

Vaeltamisen pitäisi olla nautinnollista. Jos siis olet fyysisesti huonommassa kunnossa, älä suuntaa heti kohti sitä jyrkintä solaa ja korkeinta huippua. Kuten todettua, jätä Mount Everest ensinalkuun kokeneemmalle konkarille ja valitse esimerkiksi maaseudulta loivempaa maastoa. Kun kunto pikkuhiljaa kohoaa, on helpompi nauttia vaativammastakin menosta.

Toki meitä vaeltajia ja vasta-alkajia on moneksi. Jos parasta huumaa tuo kehon äärirajoilla liikkuminen, yskiminen ja jalkakivut, anna mennä vain! Tärkeintä on, että itse nauttii vaelluksen tuomasta huumasta. Hyvänä vinkkinä on testata oma kuntotaso täydellä rinkalla tekemällä kävelyjä rinkka selässä kotimaastoissa. Vaikka olisitkin lenkkeillyt päivittäin pitkiäkin juoksulenkkejä, rinkka selässä vaeltaminen haastaa kroppaa kuitenkin aivan uudella tavalla.

Valitse sopiva rinkka

Päiväretkille riittää erinomaisesti isompi reppu tai pienempi rinkka. Päivärepuissakin kannattaa kiinnittää huomiota repun tai rinkan ergonomisuuteen sekä helppoon pakattavuuteen. Väärin pakattu reppu tai huonosti suunniteltu kantojärjestelmä voivat yhdenkin päivän aikana rasittaa selkää ja kroppaa enemmän kuin hyvin suunnitellut laatureput. Hyviä päiväreppuja löydät mm. Vaudelta ja Trimmiltä

Sitten kun päiväretket alkavat riittää ja harkitset entistä pidempiä matkoja, kannattaa ehdottomasti harkita kestävän ja kunnollisen rinkan hankkimista. Rinkan tai repun koko tulee määrittää käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi noin 70 litraiseen rinkaan saa sopivasti mahdutettua 5-7 päivän vaellusvarusteet. Isompia yli 80-litraisia rinkkoja tarvitaan 1+ viikon vaelluksille, etenkin, jos teet matkaa yksin. Rinkka on oikein säädetty ja istuu hyvin, jos sen painolastin kera tuntuu selässä siltä, että sitä on helppo kantaa tuntikausia epätasaisessakin maastossa. Katso video rinkan säätämisestä alta:

Muista pakata kuorma niin, että painopiste on suurinpiirtein keskellä. Selkä rasittuu yllättävän paljon, jos pienessäkin repussa kaikki paino on repun toisella laidalla. Tutustu reppu- ja rinkkavalikoimaamme huolella ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto. Vauden ja Trimmin lisäksi valikoimastamme löytyy mm. Savotan ja Berghausin rinkkoja ja reppuja sekä Branditin urbaanimpia kaupunkireppuja.

Pakkaa mukaan riittävästi ruokaa ja muista vesi!

Osta itsellesi kestävä ja kevyt muovi- tai metallipullo. Vettä tulisi olla reissulla mukana minimissään 2 litraa per henkilö koko ajan. Jos vaellus on vähänkään pidempi, kannattaa vesivarat täydentää aina täyttöpaikan osuessa kohdalle. Juo tasaista tahtia, vaikka sinulla ei olisikaan jano. Näin vältät nestehukan.

Jos vaellus on pitkä ja yövyt luonnossa, pitää sinun luonnollisesti pakata mukaan isotkin ateriat kuten lounaat ja illalliset. Tämän lisäksi matkaan kannattaa aina ottaa pieniä välipaloja, joita voit napostella kävellessä tai lyhyehköillä tauoilla. Pikkuvälipaloiksi sopivat pähkinät, myslipatkat, hedelmät, suklaa tai kuivaliha. Vastaavasti lounaaksi ja illalliseksi täysjyväpasta tai proteiinipitoinen voileipä ovat oiva valinta. Jos olet reissun päällä pidempään, kannattaa mukaan tietysti ottaa retkikeitin. Retkikeittimessä on helppo valmistaa erilaisia valmisruokia ja muhennoksia. Retkiruokavalikoimastamme löydät niin kuivaruoat, valmiit ateriat kuin naposteltavatkin. Maukasta ja helppoa!

Makuupussi sään mukaan

Jos vaellat kesällä, ei mukana kannata kantaa raskasta talvimakuupussia. Vastaavasti talvella kesämakuupussi ei riitä. Hyvä niin sanottu kolmen vuodenajan makuupussi sopii kyllä hyvin alkukevään pikkupakkasista aina syystalven ensimmäisiin lumiin asti. Valikoimastamme löydät tosin myös neljän sään makuupusseja. Tästä huolimatta koville pakkasille suosittelemme kunnon talvimakuupussia neljän vuodenajan makuupussin sijaan. Voit lukea lisää makuupussin valitsemisesta täältä

Muista aina! Makuupussi tulee tuulettaa jokaisen käytön jälkeen. Vaikka olisit jatkamassa matkaa seuraavana aamuna nopeasti heräämisen jälkeen, yritä silti pitää pussia ripustettuna kuivassa ja ilmanvaihdoltaan hyvässä paikassa ainakin hetken. Kun pääset kotiin, säilytä makuupussi mielellään avoimena roikkumassa, jotta viimeisetkin kosteuspisarat pääsevät haihtumaan. Lisää makuupussin hoitamisesta voit lukea täältä

Pidä taukoja riittävästi!

Ensinnäkin, matka ei tapa, vaan vauhti. 3-4 kilometriä tunnissa on täysin riittävä vauhti vaellukselle. Etenkin aloittelijat helposti lähtevät ravaamaan eteenpäin lähes nelinkontin ja ovatkin ensimmäisten 5 kilometrin jälkeen täysin puhki. Taukoja kannattaa pitää noin 45-60 minuutin välein. Nappaa aina vähän juotavaa ja pientä syötävää suuhusi tauon aikana. Näin syke ja rasitustaso pysyvät matalana ja jaksat pitkään. Samalla hikoilu on vähäisempää ja vaatteet pysyvät parempina.

Kerrospukeutuminen kunniaan

Aina, AINA, pukeudu sään mukaan. Kerrospukeutuminen on paras vaihtoehto, sillä silloin voit matkan varrella vähentää ja lisätä kerroksia sen mukaan miltä sinusta juuri sillä hetkellä tuntuu.

Jos matkaat repun kanssa, voi alussa olla yläkropassa vähän viileämpikin olo, sillä vauhtiin päästessäsi hiki alkaa virrata helposti. Kerrospukeutumiseen kannattaa valita hengittäviä materiaaleja: alle tekokuitua tai merinovillaa, väliin fleeceä ja/tai villaa ja päälle kuoreksi hengittävä kuoritakki ja vettä kestävät, hengittävät ja tuulenpitävät housut. Jos ulkona sataa runsaasti ja vaellus on lyhyehkö, ovat sadetakki ja sadehousut myös hyvä valinta. Luonnollisesti kaiken tämän tulisi kestää kulutusta ja joustaa tarpeen mukaan. Lue lisää kerrospukeutumisesta täältä

Valikoimastamme löydät kaiken tarpeellisen aina alusasuista ja sukista takkeihin ja housuihin. Katso kaikki vaatteemme täältä

Älä vaella yksin

Ensikertalaisen ei kannata lähteä vaelluksille yksin. Ota siis aina mukaan ainakin yksi kaveri ja ilmoita muutamalle muulle kaverillesi matkasi ajankohta, minne olet menossa ja milloin aiot olla perillä. Sopikaa, että ilmoitat, kun saavut perille.

Muista nauttia

Tärkeintä aloittelijalle on tietysti hauskanpito! Vaeltamisen tulee olla hauskaa, muuten se jää helposti siihen yhteen kertaan. Kun astenteesi on kunnossa, olet suunnitellut reitin kunnolla ja pakannut mukaan kainen tarvittava, voit tulla luonnosta kotiin hymy huulilla jo seuraavaa reissua mielessäsi suunnitellen!

Mukavia vaellushetkiä!

Vaellus ja retkeily vinkit aloittelijoille