Gore-Tex kenkien hoito

Gore-Tex kenkien hoito

Miten hoidat Gore-tex kengät oikein pidentääksesi niiden käyttöikää?

Erilaisten vedenpitävien kalvojen, kuten Gore-Texin, tarkoituksena on pitää kenkä sisäpuolelta kuivana estämällä veden ja muiden nesteiden pääsyn kengän sisälle. Gore-Tex -kenkien huolto on tärkeää, sillä kenkien hengittävyys ja sitä kautta toiminnallisuus voi kärsiä käytöstä johtuen. Esimerkiksi suohon ja mutaan astuessa, Gore-Tex -kalvollinen kenkä voi helposti mennä niin sanotusti tukkoon vettä paksummasta liejusta. Päälinahan ollessa likainen ja tukkoinen, jalka hikoaa kengissä astetta enemmän. Tästä syystä sukka saattaa jopa kastua niin, että kengän voi luulla vuotaneen. Todellisuudessa hoitamaton kenkä on vain menettänyt hengittävyyttään, mikä aiheuttaa sukan kastumisen kostean ja hiostavan ilman takia. Jalka voi myös tästä syystä tuntua entistä kylmemmältä, sillä Gore-Tex on Teflon-pohjainen eikä näin lämmitä kovinkaan paljoa. Talvella siis paksut sukat jalkaan! TOSIN (tämä on tärkeää) ÄLÄ käytä Gore-Tex kenkien kanssa puuvillasukkia! Puuvilla aiheuttaa kitkaa ja "polttaa" kalvoa pikkuhiljaa puhki. Jos epäilet kenkiesi Gore-Tex -kalvon olevan rikki, voit yksinkertaisesti täyttää kengän vedellä ja katsoa, tuleeko vesi läpi sisältä ulkopuolelle. Gore-Tex kenkien kalvo toimii vedenpitävyydessä kahteen suuntaan.

muta

Muta ja paksumpi lieju tukkivat siis nahkapäälysteiset kengät. Tekstiilipäälysteisten kenkien puhdistuksesta tulee myös huolehtia samalla tavalla. Kävellessä jalkapöydän päälle tulee taitoskohta, joka kerää helposti hienoa hiekkaa. Hiekka kannattaa puhdistaa tehokkaasti harjalla pois, jotta se ei tunkeudu kengän rakenteisiin ja hankaa vedenpitävää kalvoa ajan myötä rikki. Kenkiin pinttyneen lian saa parhaiten puhdistettua haalealla vedellä sekä harjan tai sienen yhdistelmällä. Nahkakenkiin kannattaa käyttää niille tarkoitettua nahkakenkäharjaa, joka avaa kengän pintaa poistaen lian tehokkaammin. Tekstiilikengät kannattaa puhdistaa pehmeällä sienellä, joka ei vaurioita tekstiilin pintaa.

Puhdistamisen jälkeen käsittele kengät kyllästävällä spraylla. Nahkakengille löytyy Hey Leather Impra kyllästespray ja tekstiilikengille Hey Impra Tex kyllästespray. Sprayt hoitavat kengän ulkomateriaaleja pitäen ne joustavina ja hengittävinä. Nahkakengille tarkoitettua rasvaa tai vahaa kannattaa laittaa ainoastaan käytön mukaan, noin 1-2 kertaa vuodessa. Rasva ja silikonipohjaiset kengänhoitotuotteet tukkivat helposti nahan, joka jälleen haittaa kengän hengittävyyttä. Gore-Tex kengille on myös oma kenkälankki, joka hoitaa kenkää eikä tuki kengän huokosia. Mustalle nahalle löytyy Hey Impra Active Polish musta lankki ja muun värisille Hey Impra Active Polish väritön lankki.

shoeshine-72477_1280

Jos kenkien sisälle syystä tai toisesta pääsee vettä, ne kannattaa asettaa pian kuivumaan, mutta vältä liian kuumia paikkoja (esim. lattialämmitys tai patterit). Liiallinen lämpö ei tee hyvää Gore-Tex -kalvolle. Ennen kenkien kuivattamista pohjalliset kannattaa ensin poistaa. Kenkien sisälle voi lisätä esimerkiksi sanomalehdestä tehdyt pallot, jotka imevät kosteutta pois kengän sisältä edesauttaen niiden kuivumista.

Kenkiä tulee hoitaa säännöllisesti heti ostopäivästä lähtien. Uudet, juuri ostetut kengät ovat usein kuivat eikä niille ole tehty hoitotoimenpiteitä. Jos ne laitetaan heti kylmiltään tositilanteen eteen kosteaan, likaiseen, kuumaan tai kylmään, niiden odotettu elinikä saattaa jo alkuvaiheessa laskea hurjasti.

Pidä siis huolta kengistä heti alkutaipaleista asti niin ne kyllä pitävät huolen jaloistasi!